Duurzaam innoveren in de houten trappen

Houten trappen zijn ook tegenwoordig nog mateloos populair en dat is niet zo vreemd want een houten trap geeft een warme uitstraling, is onderhoudsvriendelijk en heel duurzaam. Nog niet zo heel lang geleden was het moeilijk hele trappen, inclusief de betimmering, van hout met een FSC-keurmerk te maken, maar dat kan nu wel en daarom maken we bij Timmerfabriek Besseling in Vierakker alleen nog trappen van hout dat afkomstig is uit verantwoord bosbeheer, waarbij voor iedere gekapte boom een nieuwe wordt geplant.

Hergebruik van materiaal

Bij het vervaardigen van een trap blijft veel restmateriaal over. Dit wordt door ons gebruikt voor het maken van andere traponderdelen. We gebruiken bijvoorbeeld het materiaal dat overblijft na het uitfrezen van trapbomen, oftewel de zijkanten van een trap. We kunnen echter niet al het restmateriaal hergebruiken. Wat overblijft, gaat naar andere fabrieken waar het alsnog verwerkt wordt.

Duurzaam ondernemen
Anno 2019 staat duurzaam ondernemen hoog op de agenda. Bij ons maar ook bij onze klanten die steeds vaker expliciet vragen om hout met een FSC- of PEFC-certificaat. Wij vinden dit een zeer goede zaak, want op deze manier wordt er ook in de  toekomst steeds duurzamer gebouwd.


Een duurzame trapcoating met grote voordelen op de bouwplaats

Door gebruik te maken van nanotechnologie – dit zijn zeer kleine deeltjes - kunnen traponderdelen tegenwoordig geseald worden met een duurzame coating. Dit biedt een flink aantal voordelen op de bouwplaats. Zo is de trap weerbestendig, waardoor de trap al geplaatst kan worden voordat de woning waterdicht is en er nog geen kap op de woning zit. Daarnaast bestaat de trap uit veredelde materialen waardoor er minder schuurwerk en minder verf nodig zijn, de trap loopt minder snel kaal en haarscheuren ontstaan nauwelijks als het vocht uit de woning trekt. Ook is een aannemer minder afhankelijk van het moment dat een – schaarse- trapsteller beschikbaar is, de trap kan rustig even buiten de woning ‘in de wacht’ geplaatst worden. Dit alles levert een besparing in tijd en kosten op voor een aannemer en draagt zeer zeker bij in duurzame innovatie in de trappenbranche.

0 0
Feed